Çeşme Kavunu

ÇEŞME KAVUNU
Çeşme’ye geldiğinizde mutlaka yemeniz gereken lezzetlerden biri olan Çeşme Kavunu, yaz aylarında hem yerli turist hem de yabancı turistler tarafından sevilerek tüketilen bir meyvedir. Neredeyse tamamen susuz topraklarda yetişmekle birlikte, bol oksijen ve yaz güneşinin de verimiyle birleşince, bu yörede doğal ve son derece lezzetli bir kavun oluşuyor. Çeşme kavunu son derece tatlı, kendine has aroması olan ve uzun süre dayanması sebebiyle tercih ediliyor.
Çeşme kavunu nasıl yetiştiriliyor
Sonbahar ve ilkbaharda ekime hazırlanan toprağa belirli bir sırada birkaç adet tohum koyularak üzerine takribi dört parmağı geçmeyecek kadar toprak örtülür. Tohumlar 2 hafta içinde çimlenerek toprak yüzeyine çıktıktan sonra, çıkan bitkiler peyderpey azaltılarak, en son da bire indirilir. Hasat zamanı sabah erken saatlerde toplanan kavun, tüketiciye sunulmak üzere güneş olmayan yerde bekletilir.
Çeşme kavunu nereden alınır
Özellikle Çeşme Çiftlikköy sahillerinde yürüyüşe çıkarsanız, karşılaşacağınız pek çok tarlada bu kavunlara rastlamanız mümkün.
Ayrıca bu lezzetten bizzat tatmak için çeşme kavunu nereden alınır diye soracak olursanız eğer, Çeşme Çiftlikköy’deki tarla önlerinde bulunan üreticinin kendi açtığı tezgahlardan da, yani ilk el üreticiden satın alıp deneyebilirsiniz.
Kimi zaman Çeşme’deki süpermarketler ile manavlardan da alabileceğiniz bu kavunu mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.
Kavunlu dondurma
Yaz aylarının kavurucu sıcaklarında dondurma sevmeyenimiz yoktur. Sizde dondurma sever biriyseniz, çeşme kavunuyla hazırlanmış eşsiz aromaya sahip kavunlu dondurma lezzetini mutlaka denemelisiniz. Hemen hemen yöredeki tüm dondurmacılarda bu lezzeti tadabilirsiniz.
Çeşme kavunu nasıl saklanır
Uzun süreler saklamayı düşünüyorsanız, 180 günü aşmamak kaydıyla, arada sırada kavunu ters çevirerek muhafaza etmeniz tavsiye edilir. Ayrıca güneş altında bekletmemelisiniz.
Fotoğraflar
